Despre proiect

HartaVelo Romania” a insemnat realizarea unei hărti a Romaniei care contine puncte de interes major pentru biciclisti: magazine, ateliere de reparatii si intretinere specifice, benzi de biciclete, parcări si rastele publice, organizatii de profil, centre de vulcanizare, puncte de alimentare cu aer comprimat, centre de inchiriere, recomandari utile, trasee de cicloturism de sosea si de munte, piste de biciclete urbane, drumuri verzi.

Harta va fi permanent actualizată si va fi disponibilă pe internet in limba romana la pagina www.hartavelo.ro si in limba engleza la pagina www.velomap.ro. Pe aceste pagini de web, oricine va putea utiliza categoriile de informatii utile printr-o relatie interactiva, gratuit. Informatiile colectate cu ajutorul instrumentelor GPS vor fi editate, procesate si promovate pentru uzul tuturor celor interesati. Proiectul a beneficiat de sprijin financiar din partea Ambasadei Regatului Unit al Tarilor de Jos la Bucuresti (2009), GEF SGP UNDP Romania (2010), Fundatia pentru Parteneriat si Apemin Tusnad (2011).

Proiectul ”HartaVelo” este un element de bază al programului „Velorutia. O revolutie pe doua roti”, prin care se încurajează utilizarea bicicletei in Romania, în toate domeniile de activitate ca principală solutie la problemele de trafic. In cadrul acestei campanii, organizatia non-profit Bate Saua sa Priceapa Iapaa demarat activitati de stimulare a institutiilor culturale, unitatilor de invatamant, corporatiilor si institutiilor publice in vederea incurajarii utilizarii bicicletei la toate nivelurile (instalarea de rastele de biciclete, programe de incurajare a angajatilor si elevilor).

În prezent, proiectul s-a materializat sub forma unei noi pagini web, si va fi accesibil gratuit tuturor vizitatorilor, biciclisti sau nu. În viitor, ne propunem să identificăm resurse pentru a putea tipări şi multiplica aceasta hartă, astfel încât să o putem distribui şi sub forma unei broşuri de buzunar.

Asociaţia Bate Şaua să Priceapa Iapa şi-a propus să încurajeze utilizarea bicicletei în mediul urban şi prin prezentarea tuturor resurselor cu ajutorul cărora cetăţenii să îşi poată planifica şi organiza tot ce ţine de mobilitatea lor personală.

Siturile hartavelo.ro si velomap.ro sunt destinate atât utilizării în scopuri utilitare, cât şi recreative sau turistice. Ele se adresează românilor şi turistilor străini. În viitorul apropiat vom încerca să lansăm şi variantele în franceză şi germană.

Acest proiect este destinat şi industriei ospitalităţii, căci va permite parcurgerea capitalei ţării cu un mijloc mai eficient de deplasare, recomandat promenadelor sau vizitelor de scurtă durată.